Sveicināti!
Ne grāmatās, ne internetā nevarēju
atrast, kā pagatavot griķu miltu ieraugu, tāpēc daudzkārt eksperimentēju ar
griķu miltiem un pierakstīju dažādus variantus. Prātā jāpatur tas, ka ieraugs
sāk atdzīvoties pēc vairākām lolojuma reizēm. Maizi var cept dažādos variantos,
piedāvāju vienu no tiem. Varianti var būt tik dažādi, cik ļauj fantāzija. Ceru,
ka jums izdosies izveidot savu ieraugu!
Dita Mitničuka, z/s Kaņepītes
Griķu maize ar ieraugu, sarkano bieti, ķirbi
Sastāvdaļas
1 kg griķu miltu
3 ēdamkarotes biešu pulvera no Absolūts
ēd
3 ēdamkarotes ķirbju pulvera no Absolūts
ēd
1 ēdamkarote (bez kaudzītes) rozā Himalaju sāls (var arī parasto sāli)
1 ēdamkarote cukura vai ½ tējkarote (bez kaudzītes) stēvijas cukura
1,5 litri ūdens
4 ēdamkarotes (ar kaudzi) ierauga
Pagatavošana
Griķu miltus, biešu pulveri, ķirbju pulveri, sāli un cukuru kārtīgi
samaisa. Ir svarīgi biešu pulveri kārtīgi samaisīt ar pārējām sastāvdaļām, citādi
maize iznāks raiba. Lēnām, nepārtraukti maisot, lej klāt ūdeni, līdz veidojas krēmīga,
viendabīga masa. Pēdējo pieliek ieraugu. Visu kārtīgi samaisa. Gatavās mīklas
bļodu pārklāj ar dvielīti. Bļodu 8—12 stundas atstāj istabas temperatūrā.
Kad mīkla uzrūgusi, to liek maizes veidnē un cep cepeškrāsnī. Pirmās 30 minūtes
cep 100 grādu temperatūrā, pēc tam temperatūru paaugstina līdz 150 grādiem,
cep vēl 20 minūtes. Tad temperatūru paaugstina līdz 180 grādiem un
cep vēl 20 minūtes. Ar koka irbulīti pārbauda, vai maizīte gatava. Mums katram
mājās ir savas veidnes, kuru biezums un materiāls atšķiras, tāpēc vieniem (kam
plānāka vai mazāka veidne) maizīte būs gatava ātrāk, citiem cepsies ilgāk. Tas,
kā uzvedas mīkla, jānovērtē pašam cepējam.
Griķu miltu ieraugs
Sastāvdaļas
50 g griķu miltu
1 šķipsniņa sodas
1 ēdamkarote cukura
150 ml ūdens
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas samaisa kopā, līdz iegūst krēmīgu masu. Bļodu ar aizvērtu
vāku atstāj četras dienas istabas temperatūrā ierūgt.
Pēc šīm četrām dienām ierūgušajā masā iejauc vēl 50 g griķu miltu un
100 ml ūdens, atstāj rūgt 24 stundas, tikai tagad trauku atstāj
atvērtu, pārklāj tikai ar dvielīti.
Gatavo ieraugu var izmantot maizes cepšanai. Daļu izmanto šim cepienam, bet
atlikušajā ieraugā iejauc miltus un ūdeni, atstāj rūgt līdz nākamajai maizes
cepšanai.
Ieraugs ir jāpabaro! Ja maizi necep katru dienu vai katru nedēļu, ieteicams
reizi nedēļā ieraugu atkārtoti iemaisīt griķu miltu mīklā.