BIO Kailgraudu miežu graudi un grūbas



Kas var būt skaistāks par miežu lauku vasaras vidū, miežu akoti veido tik skaistu skatu, ka tie no attālēs izskatās pūkaini. Kad vējš rotaļājas ar tiem, veidojot līganas kustības.
Kas ir kailgraudu mieži?
Arhioloģiskos pētījumos konstatēts, ka kailgraudu miežus atsevišķos Āzijas un Āfrikas rajonos seno civilizāciju pārstāvji izmantojuši pārtikā jau pirms plēkšņainajiem miežiem. Tie ir pieminēti senos rakstos. Ar kailgraudu miežu formām bagāti ir pasaules senākie miežu kultivēšanas reģioni. Par kailgraudu miežiem Latvijā sāka interesēties un tos pētīt 90-to gadu beigās.
Par tiem tika izstrādāta doktora disertācija un pamazām uzsākts selekcijas process, lai iegūtu Latvijas apstākļiem piemērotas šķirnes. Šķirnes izveidošana prasa vismaz 10 līdz 12 gadus, un pirmā Latvijā selekcionētā kailgraudu miežu šķirne "IRBE" ( http://www.priekuliselekcija.lv/?id=d3&n=m&s=1 ) tika izveidota Priekuļos un reģistrēta 2011.gadā. Dažus gadus vēlāk Stendē izveidota otra pašlaik reģistrētā šķirne "KORNĒLIJA" ( http://www.arei.lv/lv/vasaras-miezi-kornelija ) Selekcijas darbs turpinās ar mērķi izveidot īpaši bioloģiskajai lauksaimniecībai un veselīgai pārtikai vēl piemērotāku kailgraudu miežu šķirni.
Kailgraudu miežu produkti ir veselīgāki, salīdzinot ar tiem, kas iegūti no tradicionāli audzētajiem plēkšņainajiem miežiem, jo nav jāveic graudu plēkšņu mehāniska noberšana, kā rezultātā zūd vai ievērojami samazinās grauda ārējā slānī un dīgļos esošas vērtīgas šķiedrvielas, vitamīni un aminoskābes. Iespējams iegūt pilnībā pilngraudu produktus, neko nepazaudējot. Miežu plašāka izmantošana pārtikas produktos (pārslas, putraimi, miltu izstrādājumi, arī veseli graudi kā alternatīva grūbām) ir vēlama, jo tie satur no citiem graudaugiem atšķirīgas veselību veicinošas vielas. Piemēram, miežos ir īpaši augsts polisaharīdu beta-glikānu saturs, kas veicina holesterīna satura samazināšanos. Mieži ir arī vienīgais graudaugs ar zemu glikēmisko indeksu, līdz ar to ir ieteicami diabēta slimniekiem.
Kaņepītes saimniecībā audzējam šķirni "IRBE", ko iespējams audzēt bioloģiskajā lauksaimniecībā.
Ja ir vēlme izgaršot maizi, kuras sastāvā kailgraudu miežu milti - ir iespēja iegādāties pie Cēsu Maize ( https://www.facebook.com/cesu.maize/ ).
Raksts tapa sadarbībā ar Priekuļu selekcijas institūtu.
Z/S Kaņepītes